Tyxo.bg counter

Календар

June 2024
M T W T F S S
« Dec    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ако нашият сайт ви харесва гласувайте за нас в класацията. Благодарим Ви!!!Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!


История на коледното дърво

koledno darvo
Коледното дърво е едно красиво вечнозелено дърво, декорирано с цветни играчки и блестящи светлини. Традиционно е по Коледа във всеки дом да има коледна елха. По традиция Коледното дърво се украсява на 24 декември и стои до 6 януари. Украсената и осветена коледна елха сама по себе си  има аура, която изпълва въздуха с топлина, любов и радост,
които символизират началото на ваканционния сезон. Коледното дърво се украсява със свещи, топки, герлянди, светещи лампички и задължително се поставя блестяща звезда на върха.

За коледната елха има много легенди и митове. Според една легенда, Свети Бонифаций, английски монах отишъл при група от езичници, които били събрани около един дъб и се готвили да жертват малко дете. За да спаси детето, светецът разбил дъба с един удар на ръката си. Една малка ела израснала на
koledmo darvo

неговото място, а Бонифаций казал на езичниците, че това е дървото на живота и означава живота на Христос.

Според друг мит, коледната елха е свързана с раждането на Исус Христос. Смята се, че в нощта на раждането на Христос, хора от всякъде посещават  Витлеем с подаръци. Поднесли маслинови клонки и плодове и на Христос, но на елата нямало никакви подаръци. Така че един ангел,  подредил един куп от звездите да блестят върху красивите клони на елата. Бебето Исус се усмихнало, като видяло грейналото дърво и го благословило. Следователно, елхата е хубаво винаги да има горящи свещи, за да се моля малките деца в Коледната нощ.

Друго често цитирано предание е на Мартин Лутер, създателя на протестантската религия, той пръв започва модерна концепция за украса на коледното дърво в дома. Веднъж, Мартин Лутър минавайки през гората късно една нощ, видял много звезди светещи през клоните на дърветата. Той бил толкова удивен от красотата на осветените дървета, че отсякъл едно малко вечно зелено дърво и го отнесъл в дома си. За да постигне ефекта на светещите звезди, той поставя свещи по клоните на дървото.

Ритуалът за украсяването на коледната елха в дома е създаден в Германия. Традицията на коледната елха се разпространява в цяла Европа. Английското кралство помага в популяризирането на коледната елха в Англия. Украсили коледна елха в замъка Уиндзор през 1841 година. Принц Алберт, съпруг на кралица Виктория, украсява първото дърво английския двор с бонбони, плодове, свещи и джинджифилов хляб.

christmas_tree_06

В днешните модерни времена, е трудно да си представим Коледа без Коледната елха, тя се е превърнала във символ на най – любимият и християнски празник Коледа.Вижте още :

Коледна украса
Коледа
История за Дядо Коледа

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>