Tyxo.bg counter

Календар

June 2024
M T W T F S S
« Dec    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ако нашият сайт ви харесва гласувайте за нас в класацията. Благодарим Ви!!!Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!


Нова година - история и традиции“Честита Нова Година!” Този поздрав ще се каже и чуе поне през първите няколко седмици на новата година. Но деня на който се чества Нова година в днешни дни не винаги е бил 1 януари.
Старата Нова Година
Тържеството по случай нова година е най-старият от всички празници. За първи път е наблюдавано в древен Вавилон. В годините около 2000 г. пр.н.е., Вавилонската Нова година започвала с първата Нова Луна след пролетното равноденствие (първия ден на пролетта).
newyear
В началото на пролетта било логично време, за да започне новата година. В крайна сметка, това е сезонът на прераждането, за засаждане на нови култури, както и на цъфтеж.

Вавилонският празник по случай Нова  Година е продължавал цели единадесет дни. Всеки ден е имало  определен вид на честване, сега може да се каже, че съвременните Новогодишни празници  направо бледнеят пред Вавилонските чествания.

Римляните продължават да празнуват новата година в края на март, но техният календар е подправян  непрекъснато от различни императори, така че скоро се преврънал в календар  синхронизиран със слънцето.

За да се определи календара правилно, сенат Роман през 153 г. пр. Хр, се решава на 1 януари да бъде началото на новата година. Но подправянето продължило  до Юлий Цезар през 46 г. пр. Хр,. Той отново установени 1 януари като началото на  новата година. Но за да синхронизира календара със слънцето, Цезар трябвало да удължи  предходната година и тя  да стане  445 дни.НОВА ГОДИНА ТРАДИЦИИ
Традиционно за сезона на прзника е вземането на решения за Новата година. Тази традиция също датира от началото на вавилонците. Популярни модерни решения са и обещание да отслабнете или да се откажете от цигарите.


За късмет през новата година
Традиционно се е смятало, че човек за да има късмет през годината, е важно какво ще приготви и какво ще яде в първият ден . Добре е също така да бъде в добра компания на приятели и роднини,за това сега нова година се празнува с много хора събрани на едно място и шумна веселба.
new-year-fireworks
Традиционни храни на Нова година също могат да донесат късмет. Много култури вярват, че нещо във формата на пръстен носи добър късмет, защото кръга символизира завършен цикъл на една година. Поради тази причина, холандците смятат, че яденето на понички на първия ден от Новата година ще донесе щастие.

Вижте още за нова година :

трапезата на Нова Година


Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>